Anima Obscura

Scapino Ballet
wo 28 mei 2025 - zo 1 jun 2025
28 mei 2025
-
1 jun 2025
  • 28 mei 2025
    20:00
    Try-out
    nieuwe Luxor Theater
  • 29 mei 2025
    20:00
    Première
    nieuwe Luxor Theater
  • 30 mei 2025
    20:00
    nieuwe Luxor Theater
  • 31 mei 2025
    20:00
    nieuwe Luxor Theater
  • 1 jun 2025
    20:00
    nieuwe Luxor Theater

In haar eerste productie voor Scapino als artistiek directeur onderzoekt Nanine Linning het verlangen naar onsterfelijkheid: van de occulte praktijken van alchemisten tot experimenten van biohackers. 

 

De dansers zijn hoofdrolspelers in de zoektocht naar het ene elixer dat ons onkwetsbaar maakt en in staat stelt te ontsnappen aan onze aardse beperkingen.

 

Anima Obscura is een weelderig totaalkunstwerk waarin choreografie, videoperformance, animatie, hologrammen, kostuumontwerp en livemuziek samensmelten. De digitale technologieën dagen de expressieve mogelijkheden van de dans uit en creëren samen een vernieuwende, sensuele theaterervaring.

 

In de voorstelling klinkt Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms, versneden met Ein Schemen van Yannis Kyriakides - een hedendaagse ‘re-composition’ voor koor, harp en elektronica. De muziek wordt live uitgevoerd door het Rotterdam Philharmonisch Orkest, Laurens Symfonisch (koor) en harpist Remy van Kesteren.

 

Anima Obscura is exclusief te zien in het nieuwe Luxor Theater in het kader van O. Festival for Opera. Music. Theatre.

 

Nanine Linning
Nanine Linning heeft de afgelopen twintig jaar internationale bekendheid gekregen met haar grote multidisciplinaire producties waarbij dans en opera, design, fashion en beeldende kunst samenkomen. 

 

Met haar sterke beeldtaal en explosieve dans bereikt zij een breed publiek, dat haar ook in Nederland trouw volgt. Voorstellingen als Bacon, Requiem en Zero werden internationaal gelauwerd. Nanine Linning werkt nauw samen met diverse internationaal bekende kunstenaars zoals Teodor Currentzis, Alexandros Tsolakis, Yuima Nakazato, Alexey Retinsky en Studio Drift. Haar samenwerkingen met Iris van Herpen en Bart Hess leidden tot exposities in verschillende musea.

 

De muziek van Anima Obscura

Brahms’ requiem is geen dodenmis die de gestorvene vergezelt onderweg naar het hiernamaals, maar muziek die troost biedt aan de nabestaanden. Muziek voor de levenden dus, met een grote melodische rijkdom en emotionele intensiteit. Yannis Kyriakides noemt zijn recompositie ‘een droomlandschap met flarden van Brahms die op een wanordelijke manier opduiken en verdwijnen’.

 

In de voorstelling staat de muziek van Brahms voor het aardse leven; Kyriakides’ elektronische klankwereld is als een echo die toegang biedt tot een andere tijdsdimensie en parallelle werkelijkheid op het toneel – deze muziek maakt het gebruik van flashbacks en flashforwards mogelijk, die vergezeld gaan van een ander danstaal.

 

Live uitvoering door

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest onderscheidt zich door de intense energie tijdens concerten en innovatieve publieksbenadering. Opgericht in 1918 heeft het zich een heel eigen plaats verworven tussen Europa’s meest vooraanstaande symfonieorkesten.

 

Het RPhO wordt ondersteund door het jonge symfonische koor Laurens Symfonisch en harpist Remy van Kesteren.